23/05/2021 18de BergEzelkes familiefietstocht

Twee keer moest er vanwege het coronavirus een streep door de BergEzelkes familiefietstocht, dit jaar kon het eindelijk weer doorgaan.

Op zondag 5 juni 2022 organiseerden de BergEzelkes de 18de Bergezelkes familiefietstocht. Ondanks het zeer slechte weer kwamen 1500 deelnemers hun snoepkaart afhalen. Zonder het slechte weer zou het record aantal deelnemers zeker zijn gebroken. Bedankt aan alle deelnemers en het aftellen naar editie 19 is begonnen. Noteer alvast pinksterzondag 28 Mei 2023 in jullie agenda !

Tot de 19de BergEzelkes familiefietstocht

Beste Familiefietstocht-deelnemers,
twee hééééllange jaren heeft dat vieze Corona-beestje ons tijdens het Pinksterweekend aan de ‘ketting’ gehouden. Vele deelnemers smeekten naar de 18de versie van onze Familiefietstocht. En ja, eindelijk, op Pinksterzondag 5 juni is het weer aan ons! 😉😉Met 2 jaar vertraging, kondigen de BergEzelkes de 18de editie van hun befaamde Familiefietstocht aan! Iedereen snakt ernaar om nog eens echt samen te genieten van een ludieke fietstocht met familie en vrienden, een lekkere pint onderweg, een versnapering erbij, een babbel en dansje erna, zoals vroeger… Met andere woorden, alles wat iedereen na 2 afgelaste Familiefietstocht-edities gemist heeft, samen leute en plezier maken!!!Onze BergEzelkes, met ondertussen vele nieuwe leden erbij, staan te trappelen om erin te vliegen! Motivatie op overschot, om editie 18 met volle goesting voor te bereiden en er weer iets ‘groots’ van te maken.In 2020 moest onze Familiefietstocht normaal een jubileum-editie zijn, onze fietsclub ‘de BergEzelkes’ bestond immers 20 jaar (ontsproten anno 2000). Jammer genoeg was de 20ste verjaardag een beetje in mineur. Maar, wij zouden geen BergEzelkes zijn, als we dat dit jaar, op zondag 5 juni, daarom minder zouden vieren. M.a.w., met een beetje vertraging, maar dubbel zo hard! 😊😊Met speciale dank aan onze sponsors die ons opnieuw de nodige steun gaven om voor een luttele €8 een paar verrassende stops,lekkere drankjes en hapjes te voorzien zodat de BergEzelkes er voor de deelnemers een onvergetelijke Pinksterzondag van maken.Reden genoeg, om er op 5 juni terug bij te zijn!
Veel Familiegenot! Santé! Smakelijk! ’t Amusement! Veel leute!
De BergEzelkes

Witkap Stimulo

Witkap Stimulo Werd voor de eerste maal begin jaren 1900 gebrouwen door Hendrik Verlinden, Gistingschemicus die het vandaag befaamde trappistenbier ‘Westmalle’ op punt heeft gezet toen de paters trappisten er maar niet in slaagden de smaak op punt te krijgen.

Datum: zondag 28 Mei 2023
Uur: vertrek tussen 11u en 14u
Plaats: Moerbekeplein, 9500 Geraardsbergen (Moerbeke)
Inschrijving: 8€ (kassa 12 €) Daarin zijn begrepen: 4 drankjes en hapjes.
Parking 300pl. achter station op 60 meter van vertrekplaats.

Petrus Aged Red is een blend van 15% Petrus Aged Pale, puur foederbier dat 2 jaar rijpt op eiken vaten, en 85% dubbel bruin met krieken. Voor de fruitliefhebber, maar met een ideale zoet-zuur balans. Volmondig, fruitig en fris tegelijkertijd.

Petrus Aged Red

Evolutie deelnemers :

Evolutie deelnemers :

Evolutie deelnemers :

Parcours BergEzelkes familiefietstocht 2023

In Maart 2023 volgt de beschrijving van de parcours 2023. De start en aankomst is op het Moerbekeplein. Via het gehucht Sint-Paulus (Het gehucht Sint-Paulus dankt zijn naam aan de kapel Sint-Paulus. De Sint-Pauluskapel ligt op het Kapelleblok, ten noorden van en dichtbij de Pauwelhoeve. Ze werd opgetrokken op een site, die reeds in de Gallo-Romeinse periode werd bewoond. Er blijkt geen enkel verband te bestaan tussen de villa die er zich waarschijnlijk bevond en de laat-middeleeuwse kapel, die vermoedelijk in het begin van de 16de eeuw werd opgetrokken. Het is een bakstenen gebouw in laatgotische stijl. In de kapel worden o.m. enkele 15de-eeuwse kunstvoorwerpen bewaard.) rijden wij naar naar Waarbeke (Stilte, rust en ruimte worden almaar schaarser in onze jachtige, moderne samenleving die vooral op consumptie, productie en versnelling is gericht. Daarom werd enkele jaren geleden door verschillende overheden het proefproject ‘Stiltegebied Dender-Mark’ opgestart, het eerste officieel erkende stiltegebied in Vlaanderen.) De eerste stop is in het Beukenhof in Nieuwenhove. Dit is de kleinste deelgemeente van Geraardsbergen. Het buurthuis Beukenhof heeft een amfitheater voor 200 toeschouwers.

Dit jaar passeert de tocht voor het eerst door het dorp Vollezele. Niets wijst er nog op, dat dit dorpje in Vlaams-Brabant ooit wereldberoemd was. Uit alle delen van de wereld kwamen handelaars hier naartoe gereisd, voor het destijds belangrijkste exportproduct : het Belgisch trekpaard. De enorme vraag naar trekpaarden ontstond in het midden van de 19e eeuw, ten gevolge van de industriële revolutie. De gespierde paarden werden ingezet voor het trekken van zware machines en schepen. Om te ontdekken welk ras hiervoor het meest geschikt was, werden in Europa kampioenschappen georganiseerd. Ze trokken tienduizenden toeschouwers. Eén van de vaste deelnemers was boer en paardenfokker, Remi van der Schueren uit Vollezele. Zijn hengst Brillant eindigde tussen 1870 en 1885 steevast als winnaar op de prijskampen, en verwierf daardoor internationale bekendheid.De roem van de legendarische hengst straalde uit over gans Vollezele. Samen met nog twee andere fokkers zorgde boer Van der Schueren voor een constante aanvoer van deze trekpaarden. Door de opkomst van de tractor echter, verloor het Belgisch trekpaard z’n betekenis. Vollezele degradeerde daarop tot een alledaags Belgisch dorpje. De herinnering aan de gloriejaren worden levend gehouden door het Museum van het Belgisch trekpaard. Voor het museum, staat een standbeeld van het Brabants trekpaard Brillant, de gouden hengst!

De tweede van de 4 stops, houden we in het Kasteel van Steenhaut. Een deel van het 50 ha grote kasteeldomein, met kasteel, vijvers en boerderij liggen op grondgebied Vollezele.

De rest van het prachtige domein: park, boomgaarden en het grote bos met kapel en boswachtershuis, liggen op grondgebied Oetingen.

Het kasteeltje van Dominiek de Clerck (textielgroep Beaulieu), gelegen in een dal van het Pajottenland, wordt door bomen aan het zicht onttrokken. De meidoornhaag langs de smalle asfaltweg naar zijn domein is minutieus geknipt.

De Vlaamse komiek Urbanus woont sinds jaren in Tollembeek. Het dorp is tevens ook de setting van de stripreeks Urbanus. In de stripreeks ziet het dorp er echter helemaal anders uit dan in de echte wereld.

Toen in 1867 spoorlijn 123 van Geraardsbergen naar Edingen werd opengesteld, bood dat werkkansen aan de Pajotse bevolking, meer bepaald, aan de mannen van de omliggende dorpen: Galmaarden, Tollembeek, Vollezele en Herne. In wagons, toen nog zonder comfort, namen de Pajotse mannen met honderden de trein naar de Borinage.

De werkomstandigheden waren barslecht en de werkdagen zeer lang. Bovendien werden ‘les sales Flamins’ door de Waalse patrons als minderwaardig aanzien. Terug thuis, hadden de ‘fossemannen’ daarentegen meer aanzien, omdat hun loon hoger was dan wat ze thuis in het Pajottenland konden verdienen.

De 3de stop is in Viane (bij Carrosserie Van Wittenbergh). Viane is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Geraardsbergen. Viane ligt in het zuidoosten van de provincie in de Denderstreek, tegen de grens met Vlaams-Brabant en Henegouwen. Het landelijk dorp wordt van Geraardsbergen gescheiden door het riviertje de Marke.

Zin in een intrigerend bier van 8,5% ? Dan moet je hier zeker eens een Petrus Aged Red proeven. Een bier voor de durvers. Petrus Aged Red is een blend van 15% Petrus Aged Pale, puur foederbier dat 2 jaar rijpt op eiken vaten, en 85% dubbel bruin met krieken. Voor de fruitliefhebber, maar met een ideale zoet-zuur balans. Volmondig, fruitig en fris tegelijkertijd.  U bent gewaarschuwd!De smaak is vergelijkbaar met de door studenten veel gedronken ‘Rouge’ bieren, maar van superieure kwaliteit.

Vanaf deze stop, is het slechts 3 kilometer tot de eindmeet, en meteen de 4de stop, op het Moerbekeplein. Moerbeke is eveneens een deelgemeente van Geraardsbergen. Bij Moerbeke, ligt in het noorden het gehucht Atembeke.

Als beloning voor de geleverde inspanning krijgt iedere deelnemer op het Moerbekeplein een Witkap Stimilo van brouwerij Slaghmuylder (uit het Oost-Vlaamse Ninove) met een zelfbereide braadworst (geheim recept van de BergEzelkes).

Drink met mate(n) ! Op elke stop zijn ook niet-alcoholische dranken te verkrijgen.

Online inschrijving 2023

  Voornaam*

  Familienaam*

  Straat

  Nummer

  Postcode

  Gemeente

  Email*

  Telefoon

  Aantal*

  Bericht/Kommentaar/Suggesties

  Bidonworp om 20u met als hoofdprijs een fiets geschonken door Wpcycles Viane

  3 stops tijdens de route met eten en drinken
  Aankomst : Witkap Stimulo + broodje barbecueworst

  Klein en bescheiden begonnen in 2003, blijkt al gauw dat de familiefietstocht van de BergEzelkes een succesformule is. Verschillende factoren zorgen ervoor dat bij elke nieuwe editie het deelnemersaantal gestadig groeit. Jaar na jaar keren dezelfde mensen terug met nog meer familie en met nog meer vrienden …. Wat maakt onze fietstocht nu zo aantrekkelijk?

  In de mate van het mogelijke wordt er bij vertrek aan iedereen een geschenkje meegegeven. De ongeveer 35 kilometer worden ieder jaar netjes opgedeeld d.m.v. 3 tussenstops, zodat na elke 10km de mensen rustig kunnen herademen met een lekker drankje (aperitief, koffie, frisdrank of een streekbier) en een hapje (mattentaart, speculoos, aperitiefhapje, enz ….). Dit alles wordt geserveerd door onze ijverige BergEzelkes die alles in een vriendelijke en ludieke sfeer laten verlopen.
  Op de eindbestemming worden de gasten nog eens extra verwend met een heerlijke barbecueworst en onze onvermijdelijke Witkap!!! Dat iedereen nadien nog eens flink kan doorzakken vormt onmiskenbaar de kers op de taart! Het wordt onze gastDJ Stef nadien niet echt moeilijk gemaakt om de sfeer er nog tot in de vroege uurtjes in te houden. Wat is onze supertroef bij dit alles ????
  Zoals tijdens de eerste uitgave in 2003 proberen wij het inschrijvingsgeld laag te houden. In 2003 was dit 5€. 19 jaar later is dit maar 3€ hoger voor de 4 drankjes en hapjes . Editie 2022 zal niet anders zijn. Het spreekt vanzelf dat wij hierbij moeten rekenen op een stevige duw in de rug vanwege onze sponsors, waarvoor bij voorbaat onze oprechte dank.

  Sponsors BergEzelkes familiefietstocht

  Optreden Colby Musicband (Start en stop 1)

  U wilt de BergEzelkes familiefietstocht ook sponsoren. Contacteer Michael Steppe : Gsm 0472276073

  Inschrijven BergEzelkes nieuwsbrief

  * indicates required

  Vragen ? Contacteer ons

   Voornaam*

   Familienaam*

   Email*

   Bericht/Kommentaar/Suggesties

   Please prove you are human by selecting the Heart.